21 de desembre 2007

Una eina per obrir els ulls: “La Doctrina del Shock” de Naomi Klein


LLEIDA ELISENDA BALDOMÀ



Aquest és un llibre de contrahistòria sobre el neoliberalisme actual.
Aprofundeix sobre les crisis econòmiques, socials i polítiques, afegint-hi les catàstrofes ambientals usades per introduir unes reformes neoliberals destructives amb la Societat del Benestar.
L’obra introdueix la Guerra Freda, en el moment que donen el Nobel d’economia a Milton Friedman que comença a rodejar-se d’una xarxa d’intel•lectuals i investigadors partidaris del mercat lliure i l’esfondrament del poder de l’estat negant la utilitat d’intervenir en la marxa de la societat.
En un principi, el govern d’EEUU troba extremista aquesta posició però els seguidors de la línea Friedman reben un gran suport d’entitats privades i més tard del mateix govern.
Friedman llavors, parla ja que les crisis es poden emprar per fer una “teràpia de xoc” a favor del lliure mercat.
L’economista, acaba sent el gran agitador del neoliberalisme, i els seus deixebles són els apòstols que s’escampen pel món a predicar la doctrina.
Aquestes prèdiques acaben per ser projectes i programes econòmics a Xile, Argentina, Brasil, Guatemala, Veneçuela...
Per fer-los més efectius, els tecnòcrates es fan acompanyar de carros de combat, tortures, desaparicions i presons farcides de persones amb idees contràries en quantitats tan importants que ni els mitjans de comunicació afins poden deixar el problema de banda.
Segons N. Kl., aquests països s’utilitzen com a laboratoris on guanyen grans capitals les empreses transnacionals d’EE.UU, apropiant-se de les matèries primeres. Un llibre per obrir els ulls: una contrahistòria...